Table of Content

Månsten kommer från familjen av fältspatmineraler. Det är känt för sitt adularescensfenomen, glöden som verkar vara packad inuti ädelstenen. Månstenarna av finaste kvalitet har en blå glans på en färglös bakgrund. Stenen har använts i fina smycken av några mycket välkända designers från jugendtiden, som René Lalique och Louis Comfort Tiffany. Även om stenen alltid har varit en del av historien men den tog fart under denna period då fokus låg på mystiska stenar istället för traditionella. Med en kort period däremellan blev den populär igen under 1960-talets "flower child"-rörelse och bland designers från 1990-talet.

Asularescence visar ibland ett kattöga eller en asteriskeffekt. Ädelstenen har gnistrande blåaktiga strålar, men i närvaro av ljus lyser den med ett pärlande sken. Och när månstenen flyttas verkar den vackra skimrandet som att månskenet faller något bakom molnen.

Den finns i flera färger som blå, grön, persika, rosa, champagne, grå och grön, även om vit och färglös med blå eller regnbågsglans förblir de mest värdefulla. Månstenar kan hittas över hela världen, men den finaste sorten kommer från Indien, Sri Lanka, USA, Australien, Madagaskar och Myanmar.

Moonstone Zodiac: Juni Birthstone (Tvillingarna)

Tillsammans med pärla och Alexandrit fungerar månstenen också som junifödelsestenen och är tilldelad stjärntecknet Tvillingarna.

Tvillingarna är ungdomliga, aktiva och fulla av energi. Men deras rastlösa, obeslutsamma och oroliga natur kan vara en anledning till problem. Deras födelsesten, månsten, ger den nödvändiga intelligensen och inre vägledande ljuset som hjälper dig att ta säkra och tydliga beslut.

Moonstone välsignar dem med välstånd och intensiv passion, vilket hjälper dem att övervinna sin inkonsekvens och brist på intresse. Eftersom den är fylld med månliknande egenskaper hjälper den till att skapa balans mellan yin och yang sidor av personligheter, mellan de negativa och positiva sidorna av sinnet. Denna balans är fördelaktig för Tvillingarnas dömande natur, vilket hindrar dem från att se positivt. Stenen är känd för att göra personen lugn och jordad, vilket är viktigt för junifödda på grund av deras impulsiva och flygiga natur. Enkel läkning sker när du bär månstensfödelsestenen. Det avgiftar matsmältningssystemet, vitaliserar blodkropparna och öppnar hjärtat för nya möjligheter.

Myt och legend om månsten

Forntida romare och greker

Tillsammans med hinduerna trodde forntida romare också att månsten består av månsken. Blotta utseendet och bristen på ordentlig forskning fick dem att hålla fast vid tron. När man observerar ädelstenen noggrant, kommer man att se en konstant rörelse av ljus gömt på insidan av stenen. De gamla grekerna och romarna såg månens gudinna och kärleken inuti den.

Därför slog grekerna samman namnen på kärleksgudinnan, Afrodite och månens gudinna, Selene och döpte Moonstone till "Aphroselene". För dem var det en ädelsten av femininitet, romantik, drömkänslor, föryngring, intuition och sömn.Den är känd som ett afrodisiakum och när den bärs av två personer under fullmåne, kommer stenen att få dem att bli passionerat förälskade. Månsten var också känd som "Resenärsten". Den bars av sjömän som ett överdådigt sätt att hålla sig skyddad när de reser till sjöss, särskilt på natten.

Hinduisk mytologi

Månsten har ansetts vara en helig sten i Indien. I urgamla hinduiska traditioner och mytologi trodde man att en månsten var inbäddad i pannan på den hinduiska gudomen Ganesh, månens fyrhandsgud. Den magnifika pärlan lades alltid på ett gult tyg, så att dess helighet hölls intakt. Man trodde också att månsten bildas med stelnade månstrålar eftersom den reflekterar samma glans.

Som enligt andra legender kan månsten skänka bäraren profetia och klärvoajans gåvor. Det växer deras visdom och rensar sinnet från förvirringens moln.

Asiatisk myt och legend

I enlighet med asiatisk myt förs de blå månstenarna av tidvattnet endast en gång vart 21:e år. Månsten med blå glans är en av dess mest värdefulla sorter. Den användes som amuletter och hängdes från fruktträd för att odla rikligt med grödor. De använde också månsten för att bota sömnlöshet. En annan gammal historia säger att månstenen är en talismanisk pärla för vintern och är mycket gynnsam om den bärs på måndagar.

I Indien var det en tradition att ge bort månstenar vid bröllop eftersom de symboliserade kärlek. De trodde att pärlan skulle tillåta romantiska partners att läsa deras framtid. De kände också att stenens lyster växte och försvagades med månens skiftande faser.

Forntida asiater trodde att det rörliga ljuset inuti ädelstenen var en levande ande. De trodde att om månsten gavs som bröllopspresent till trettonårsdagen och vart trettonde år efter det, skulle pärlan tvätta bort den negativa symboliken som det trettonde talet för med sig.

Den storsintade stenen har också nämnts i de indiska episka texterna. Enligt en berömd legend från vedisk historia om striden mellan Lord Vishnu och demonen Bali, när Vishnu bryter Balis kropp i bitar, förvandlades delarna som föll på jorden till olika juveler och gnistan i hans ögon omvandlades till "Chandrakanta" ( chandra översätts som "måne") eller "Månsten."

För närvarande tros stenen hjälpa till med acceptansen för förändring och förmågan att följa strömmen. Oavsett hur du känner för den och i vilket syfte du bestämmer dig för att bära den, kommer den att förbli en vacker sten. Du kan hitta olika stilar och stor variation i månstenssmycken. Nu är den allmänt buren och älskad av män och kvinnor i alla åldrar.

Rosec Jewels
Tagged: Gemstones