Table of Content

Enligt historia och myter symboliserar pärlor den visdom som erhålls med erfarenhet. Enligt indiska vediska texter kommer pärlan från jordens vatten och himlens krafter och blir befruktad av blixten. Pearl tros vara månens dotter. Enligt västerländsk astrologi är pärlan associerad med planeten Venus, som kärlekens gudinna, som också kom från havet.

På grund av pärlans oregelbundna form och ursprung är de också förknippade med vatten. Vissa kulturer säger att pärlor inte är något annat än gudarnas tårar. Och vissa säger att pärlor uppstod när Eva grät efter att ha blivit förvisad från Eden.

Sorter av pärlor

1. Pärlemor

Det är ett iriserande ämne inuti blötdjurets skal. När blötdjur hemliga pärlemor och pärlor bildas inuti skalet, kommer pärlemor också till ytan av skalet, vilket resulterar i den glänsande finish som kallas pärlemor. Den är sammansatt av samma material som pärlor, som aragonit, och är därför stark och iriserande. Precis som pärlor ser inte två pärlemor identiska ut. Varje del av den är unik. Den är tillräckligt mjuk för att graveras in i olika former av smycken som hängen, urtavlor eller till och med ringar. Det fungerar mest som ett dekorativt inlägg.

2.Färskvattenpärlor

Pärlorna bildas med hjälp av färskvattenmusslor. De tillverkas uteslutande i Kina, men i begränsad skala i USA och Japan. Vi får ett brett utbud av färger och former i sötvattenspärlor med fin lyster och textur, och det är därför de är mest omtyckta av smyckesdesigners och kunder. De finns i barocka former eller nästan runda former.

3. Saltvattenpärlor

Pärlorna finns i havs- och havsostron eftersom de behöver en saltvattenmiljö för sin bildning. Ett skal innehåller bara en pärla. De finns i tre typer:

  • A.Japanska Akoya-pärlor

    Akoya-pärlor tillverkas i stor utsträckning i Japan och Kina under de kallare månaderna december och januari. Dessa anses vara de bästa på marknaden på grund av sin runda form, vita färg och fina lyster. De har ett brett utbud av färger som; rosé, silver, vit, grå, guld och kräm. De finns i olika storlekar mellan 5.5 mm och 11 mm.

  • B. Tahitiska pärlor

    Den tahitiska pärlan tillverkas i Franska Polynesien, runt ön Tahiti. På grund av sitt ursprung har de hittat ett tahitiskt namn för sig själva. De är svarta till färgen så de är också kända som de svarta pärlorna. De får sin svarta färg från det svarta läppen ostron, Pinctada margaritifera, det är där de kommer ifrån. Tahitiska pärlor finns i vita till svarta färger med undertoner av grönt rosa eller gult. De är mycket levande, extremt sällsynta och anses vara en av de vackraste sorterna av pärlor. Deras storlek sträcker sig från 8 mm till 18 mm.

  • C. South Sea Pearls

    En sydhavspärla kommer från Pinctada Maxima-ostron med guldläppar. De har också en gyllene pärlemorläpp på sitt skal. På grund av sin attraktiva färg och lyster är den en av de mest eftertraktade pärlorna. De finns i färger som varierar från blekt guld till rosa guld och grönt guld till intensivt guld. Storleken sträcker sig från 6 mm till 11 mm.

Egenskaper för Pearl

1. Fysiska egenskaper hos Pearl

Vi tänker mest på pärlor som runda, små pärlor i vitt eller elfenbensfärgat men faktum är att pärlor inte är begränsade till det utseende som vi vanligtvis ser, utan finns faktiskt i flera nyanser och former. Vissa pärlor är större än andra, och vissa pärlor är i mörkare toner. Tillsammans med vitt och elfenben kan pärlor hittas i nyanser av blått, grönt, rosa, persika, lila, grått, guld och svart.

Pärlor är ädelstenar med en glansig textur och glänsande utseende. De kan variera i storlek från ganska små till mycket större. Alla pärlor är inte sfäriska, de är oftast icke-sfäriska, barocka, långsträckta, avlånga eller friformade. Varje pärla är unik och många stora pärlor som visas på museer har helt olika former, som inte kan definieras med en term.

Pearl gör 2 poäng.5 till 4.5 på Mohs hårdhetsskala. Det är en relativt mjuk organisk ädelsten. Man måste ta hand om det från oavsiktliga träffar, rengöringsmedel och kosmetika med starka kemikalier, inklusive parfymer, kroppslotioner och hårsprayer.

2. Pärlans helande egenskaper

  • a. Fysisk läkning via Pearl

    Pärlan hjälper till att skapa balans och harmoni i kroppen. För människor som känner sig fysiskt trötta kan denna pärla hjälpa dig att få tillbaka styrkan i din kropp. De används för att behandla lungsjukdomar som; astma och bronkit. Utöver det behandlas även sjukdomar i njure, lever och hjärta med denna pärla.

    Pärlor hjälper också till med god sömn genom att skapa en lugnande effekt. Detta resulterar i att man tar hand om binjurarna, huvudvärk och högt blodtryck, eftersom störd sömn eller brist på ordentlig sömn är orsaken till de flesta sjukdomar i kroppen.

    Pärlor är förknippade med månen och feminin energi. För kvinnor som lider av hormonell obalans kan en oregelbunden menstruationscykel återställa balansen. På grund av sin feminina energi är de fördelaktiga för fertilitetsproblem, gravida kvinnor och nyblivna mammor.

  • b. Emotionell helande

    Pearl hjälper dig att stabilisera dina känslor som upplever förändringar med måncykeln. Det skulle ge dig hormonbalans och säkerställa ett upplyft och hälsosamt humör genom att ha rätt mängd vila och rätt mängd aktivitet. Det är också förknippat med inre visdom som kommer med erfarenhet. Det rensar sinnet och gör oss trygga. Man känner sig fri från ångest, nervositet och brist på självkärlek. Om du är en alltför känslig person som besväras av även små förändringar i din omgivning bör du definitivt överväga att bära pärlor.

  • c. Metafysisk egenskap

    Varje ädelsten är förknippad med ett chakra eller en punkt i vår kropp, och pärlan är inte annorlunda. Det är kopplat till tredje ögats chakra. Genom att aktivera det ger det balans och visdom till bäraren. Det tredje ögats chakra ansvarar för vår inre kunskapskälla. Det kanaliserar vårt sjätte sinne/intuitiva förmågor, ger oss klarhet i tankar och handlingar, och det hjälper oss att se oss själva och andra med fin förståelse och perspektiv. Denna pärla skyddar oss också från negativa energier i vår omgivning.

Använda Pearl

Pärlor användes i pulverform i mediciner, färg och kosmetika, men nu använder vi dem mest i smycken. Eftersom de bär så vacker lyster kan du inte låta bli att smycka dig med klassiska pärlhalsband och läckra dropppärlörhängen. Alla stenar fungerar bäst när de kommer i direkt kontakt med huden. Pärlor kan vara med dig för alltid och kan läka dig, givet tillståndet att du tar hand om dem ordentligt. Spara dina pärlsmycken från extrema temperaturer och starka kemikalier. Det bästa sättet att ta hand om din pärla är att bära den ofta, eftersom kontakten med kroppens naturliga oljor hjälper dem att behålla sin lyster.

Pärla i legend och historia

Forntida japansk legend

Enligt japansk myt var pärlor tårar av mytiska varelser som; nymfer, sjöjungfrur och änglar.

Forntida persisk legend

Den persiska pärlmyten säger att pärlorna skapades när, efter en storm, en regnbåge mötte jorden. Åska och blixtar orsakar bristerna i pärlor.

Forntida egyptisk legend

Enligt en egyptisk legend begravdes pärlor tillsammans med kroppen. Den berömda pärlhistorien handlar om Kleopatra. Hon ägde två av de berömda pärlorna i form av pärlörhängen. Hon tog en pärla, lade den i vinäger och sög ner den för att visa Mark Anthony att hon kunde stå värd för den dyraste middagen.

Pärla som en födelsesten

Pärlor är den traditionella födelsestenen för junifödslar, individer som faller under Tvillingarnas stjärntecknet. Stenen tjänar väl till Tvillingarnas nyfikna natur. Det förbättrar deras visdom och anpassningsförmåga och får dem att förstå sin makt. De känner sig också mer tillgivna efter att ha burit stenen.

Skötsel och rengöring av Pearl

  1. För att rengöra dina pärlor, torka av dem med en mjuk trasa.Det kommer att hjälpa till att ta bort alla ämnen som kan ha byggts upp på stenen under hela dagen.

  2. För att ta bort starka och synliga fläckar, rengör stenen med en fuktig trasa. Blanda en lösning av ljummet vatten med mild tvål och doppa en mjuk trasa i den och använd den för att torka av pärlorna. Att doppa ett pärlhalsband eller andra pärlsmycken i vatten behövs inte eftersom det kan försvaga sidentråden.

  3. Låt dina pärlor torka helt innan du förvarar dem.

  4. Minst en gång om året, ta med dina pärlsmycken till din juvelerare för att kontrollera dess integritet. De har experter för att ge dina pärlor en grundlig och säker rengöring.

Sluta tankar

Pärlor är en av de organiska ädelstenarna som bär havets renhet och friskhet. Dessutom har pärla varit en av de mest fascinerande stenarna sedan urminnes tider. De är tidlösa, för evigt värdefulla och bär på havets, månen och jordens närmande vibbar. Att bära pärlor ger bara bra saker, som oskuld, balans och visdom.

Rosec Jewels