Table of Content

Ruby är en spektakulär rödfärgad ädelsten som tillhör familjen korundkristaller. Safirer är också korund, men den livliga röda färgen på denna sten skiljer den från safirer. Färgen på stenen sträcker sig från rosaröd till lilaröd. En djup, mörk, livfull röd är att föredra av de flesta. Det är den mest hållbara stenen efter diamant, med 9 poäng på mohs-skalan. Ruby har förtjänat en plats bland de fyra kardinal ädelstenarna.Namnet på stenen kommer från ett latinskt ord "ruber" som betyder "röd". Den får sin färg från kromelementet som finns inuti. Priset på rubiner per karat visar sig vara det högsta bland alla färgade ädelstenar.

Förekomst och egenskaper hos Juli Birthstone Ruby

Världens finaste rubiner kommer från dess tidigaste producent, Burma (Myanmar). Men de bryts också i Moçambique, Afghanistan, Sri Lanka, Thailand, Kambodja, Tanzania, Indien, Australien, Madagaskar, Malawi, Pakistan, USA och Vietnam.

  • Rubiner från Myanmar är världsberömda för sin finaste kvalitet. De har silkesinneslutningar och röd fluorescens som ger dem sin djupröda färg. De burmesiska rubinerna finns i duvablodfärg eller crimson färg.

  • Rubiner från Moçambique är mörka och djupt röda. Den saknar florescens och verkar ren för ögonen.

  • Sri Lanka producerar rosa och lila rubiner. Det är världens ädelkapitalmarknad och har därför en enorm exporthandel med rubiner och andra stenar.

  • Thailand är känt för sin höga klarhet och djupröda "siamesiska" färg rubin. I tidigare tider använde lokala bönder i Thailand stenen som amuletter och talismaner. De har funnits i århundraden, men brytningen började inte förrän 1895. Färgen på stenen är mörkare jämfört med andra länder. De kommer utan silkesinneslutningar. Många av deras gruvfyndigheter är uttömda, men Thailand är fortfarande i fokus, med Bangkok och Chanthaburi som världens största skärnings-, behandlings- och marknadsföringscenter.

  • Kambodja rubiner liknar thailändska rubiner; de är djupt mörkröda, utan florescens på grund av högt järnhalt, och verkar rena för ögonen.

  • Tack vare Moçambiques orogena bälte är Tanzania känt för att vara en skattkammare av ädelstenar. De har en lägre andel rubiner men är av högsta kvalitet, väldigt tydliga och väldigt röda. De saknar florescens och har blå färgzonering.

  • Vietnam tillverkar marmor rubiner. De har hög fluorescens, diffust ljus och färger som sträcker sig från rött till lila till rosa. Deras egenskaper liknar burmesiska rubiner. De är cabochon och inte facetterade.

  • Madagaskar rubiner är klara och mörka. De är värmebehandlade på grund av färgzonering. Du kan också hitta rubiner av fin kvalitet som är obehandlade.

Gamla berlocker om Ruby

Mångfaldig symbolik för de gamla

Rubies historia återspeglar extrem passion för dess mycket hedrade och eftertraktade prakt av inte bara kungligheter utan upptäcktsresande, samlare och krigare. Ruby fick dem också att känna sig kraftfulla eftersom det gav hälsa, visdom och skydd till deras ägare. I tidigare tider likställde människor rubiner med kärlek, ilska och passion på grund av nyans som liknar blod. Forntida kulturer sa att stenen skyddade bäraren genom att bli svart i färgen när han såg ondska runt dem. Även stenen har sitt omnämnande åtta gånger i bibeln.

Den romerske forskaren Plinius beskrev rubinen som "mild eld" med en lysande lyster. För de gamla var rubinernas dygd över och bortom alla andra ädelstenar.

Men rubiner vid denna tid förväxlades också ofta med andra liknande stenar, såsom granat, spinell och andra röda halvädelstenar. Så många ganska kända rubiner har upptäckts inte alls vara rubiner. Ett av de mest kända exemplen på ett sådant fenomen är Black Prince's Ruby, som utspelar sig i den kejserliga statens krona i Storbritannien. Det upptäcktes senare att den röda stenen i mitten är en röd spinell.

Rubiner i det antika Burma

Rubiner upptäcktes först år 2500 f.Kr. i Mangok, Mayanmar (Burma). Detta var en tid då stora rubiner beordrades att föras till härskaren över Burma och de brukade bli deras egendom omedelbart. Burmeserna förde in rubiner i deras kött innan striden, i tron ​​att detta skulle skydda dem från fiendens attack.

Rubiner i det antika Indien

Ruby har sina starka rötter även i Indien, där den har varit känd som "ratanraj", vilket översätts till "Kung av ädelstenar". De delade in ädelstenar i fyra kaster och klassificerade orientalisk rubin av högsta kvalitet under Brahmin kasten. Enligt hinduisk mytologi ansågs det högsta att erbjuda rubiner till Lord Krishna och man trodde att detta skulle resultera i de bästa sakerna i nästa liv.

Rubiner i det antika Kina

Kineserna skulle skänka rubiner, vilket signalerade den djupa vänskapen. Och kinesiska krigare hade rubiner prydda på sina svärd så att de skulle vara trygga och säkra.

Rubiner i Royal Court

Under renässansen blev rubiner även en del av hovet. Kung Henrik VIII, i ett av hans välkända porträtt, kan ses bära ett halsband med flera stora rubiner och pärlor. Skildringen är en indikation på hur mycket kungligheterna måste ha älskat och värdesatt stenen. Europeiska kungligheter under medeltiden betalade ett mycket högt pris för att få rubiner av exceptionell kvalitet.

Adelsmännen i varje land önskade och ägde rubiner. De hade dem som mittpunkten i smycken, kronor och diadem. Den helige romerske kejsaren Rudolf II, kung av Ungern från 1572-1608, var också en anständig lapidär och hade ett stort intresse för ädelstenar och deras helande förmåga. En rubin i storleken av ett hönsägg hittades i hans stensamling.

De kungliga familjerna i Storbritannien gav och fick rubiner som gåvor vid speciella tillfällen som bröllop och förlovningar. Antony Armstrong-Jones lät tillverka en blomknoppformad rubin- och diamantförlovningsring till sin fästman, prinsessan Margaret, 1960. Tjugofem år senare fick Sarah Ferguson, hertiginna av York, också en blommig rubinförlovningsring av prins Andrew. Båda är ganska populära för sin extraordinära kvalitet och färg.

Modern Royals och Rubies

Drottning Elizabeth hade en enorm samling rubinsmycken inklusive diadem, broscher, halsband och örhängen. Så många av dem har ärvts av drottning Elizabeth II och gått från henne till Camillia, hertiginnan av Cornwall, och Kate Middleton, hertiginnan av Cambridge. Drottning Elizabeth II behöll några av sina favoritplagg, som inkluderar ett rubintiara med en blommig design, ett kluster och dropperubinhalsband, ett par rubyhänge och fyra anmärkningsvärda rubin broscher.1973 var drottningens Elizabeth Burmese rubin tiara med 96 rubiner en av de mest älskade rubyjuvelerna. Det var en bröllopspresent från Burma som gavs till drottningen.

Ruby har varit en viktig sten i både den religiösa världen och den materialistiska världen. Det har använts som ett offer till Gud och även i livets viktiga händelser för att visa materielrikedom. Andligt har stenen varit en helare i form av en talisman och en symbol för kärlek i relationer. Den livfulla stenen är den mest mångsidiga i sin användning, och det är förmodligen anledningen till att den kallas "Kungen av ädelstenar" i verklig mening.

Denna rika sten kan erhållas i form av Ruby Rings, Ruby Earrings, Ruby Armband eller Ruby Halsband från Rosec Jewels . Med bästa kvalitet och fina tillverkning kan du se rubin prydd i olika stilar och snitt.

Rosec Jewels