Table of Content

Ruby är den mest hållbara av de färgade ädelstenarna, men dess livslängd beror också på hur du tar hand om den. Några grundläggande ritualer kan hjälpa dig med att upprätthålla dess lyster, glans och skönhet. Vad tycker du om hur välbärgade människor har visat sina rubiner i generationer? Bara några goda vanor när det gäller deras smycken kommer att rädda dem i många år framöver.

Rubies får 8.5 - 10 på Mohs-skalan, vilket gör dem mycket motståndskraftiga mot repor och repor. De är inte lätta att bryta heller. De kan vara bara ett steg under diamanter, så en diamant är den enda stenen som har förmågan att repa den. Allt detta gör rubin till ett utmärkt val för dagligt bruk.

Rengöring av Ruby hemma

Ruby är verkligen en hållbar och hård sten, som fortfarande kräver ordentlig kärlek och omsorg för att den ska se så bra ut som den är. Kom ihåg att regelbunden rengöring och korrekt skötsel hjälper till att behålla skönheten och livslängden hos dina rubinörhängen, halsband, armband och ringar som de var när du bar dem för första gången.

  • Rengöring är viktigt: Det behövs inte alls att blötlägga din dyrbara rubin över natten eller under lång tid i tvålvatten eller tvättmedel. Det bästa sättet är att rengöra den med ljummet tvålvatten, en mjuk tandborste eller tvåltrasa för skonsam skrubbning.

  • Undvik starka kemikalier : Starka kemikalier som aceton, alkohol eller thinner och att blötlägga stenen i dessa kemikalier kan vara skadligt, särskilt om stenen är behandlad eller förbättrad.

  • Undvik hjärta och extrema tillstånd: Håll din rubin borta från direkt solljus eller höga temperaturer eftersom de kan skada din sten.

  • Ultraljuds- och ångrengöringsmedel: Det är generellt tillrådligt att undvika att använda ultraljuds- och ångrengöringsmedel på grund av intensiv värme och vibrationer som genereras under rengöringsprocessen som kan orsaka brott på din vackra sten.

OBS:- Om stenen har sprickfyllning, hålighetsfyllning eller färgat material, rengör den en gång i månaden med en fuktig trasa.

Skötsel av Rubysmycken

Caring of Ruby Jewelry

Följ dessa vanliga metoder som är effektiva för att hålla dina rubinsmycken säkra.

  1. Du måste undvika att bära dina utsökta rubysmycken när du gör hushållssysslor, särskilt diskning och aktiviteter som trädgårdsarbete och sport.

  2. Var försiktig när du applicerar lotioner, parfymer eller andra kemikaliefyllda kosmetika eftersom främmande ämnen kan ansamlas på rubinens yta, vilket ger den ett grumligt utseende.

  3. Kontrollera dina smycken ofta för att se till att stenarna är säkert placerade på metallen. Om de verkar ens något förlorade, ta dem till juveleraren.

  4. Undvik dess exponering för extrema temperaturer. Överdriven värme och överdriven kyla kan båda vara skadliga för stenen.

Behandling och hållbarhetsöverväganden

Oavsett om din ruby är behandlad eller obehandlad, kommer båda att vara tillräckligt hållbara. Du måste vara försiktig vid ytbehandlad färgpenetrering. Varje liten skada eller reparation kan ta bort färgen. Sprickfyllda rubiner är fyllda med hög blyhalt, som kan skadas vid exponering för starka kemikalier, inklusive citronsaft. Rubiner med blyglasfyllning kräver mer vård än obehandlade eller andra behandlade rubiner.

Förvara din Ruby Safe

  • Separat förvaring : Du bör förvara rubiner separat i kuvert, påsar eller välskyddade lådor.

    Ruby har en hårdhet på 9 på Mohs-skalan, fortfarande är rubiner inte lika hårda som diamanter. Diamantsmycken kan repa dina andra ädelstenssmycken så försök att förvara dina rubinsmycken i en separat smyckeskrin.

  • Undvik fukt: Du måste hålla dina rubinsmycken borta från fukt eftersom det potentiellt kan skada din sten. Förvara dina smycken på en sval och torr plats och undvik att utsätta dem för extrem fukt.

  • Regelbundna inspektioner: Det är viktigt att göra regelbundna inspektioner av dina rubinsmycken. Om du upptäcker problem med myror som lös sten eller försvagade stift, låt den professionella juveleraren reparera dem.

Avskedsanmärkning

Rubiner är exceptionellt vackra och med liten ansträngning kan du spara deras gnistra för en livstid. Vi har täckt olika aspekter av rubyädelstenar och Rubinsmycken som hjälper dig att förlänga livslängden på dina rubinsmycken.

Så håll utkik! vi kommer snart tillbaka med fler fängslande och upplysande bloggar.

Rosec Jewels