Table of Content

I århundraden har Garnet varit symbolen för kärlek, passion och vänskap. Granatsmycken är ett utmärkt sätt att uttrycka dina känslor för en älskad på deras andra årsdag, vänskapsdag eller födelsedag i januari. Dess breda utbud av färger och prisvärdhet ger dig olika alternativ att välja mellan. Men för att få dina perfekta granat smycken räcker inte detta. Det finns vissa viktiga faktorer som du måste ta hand om innan du gör ditt slutliga köp. Och för att veta vad dessa faktorer är, bläddra igenom vårt blogginlägg som är skrivet för att upplysa dig mer om det.

Vad är Garnet?

Garnet är en grupp mineraler som innehåller ädelstenar med samma fysikaliska egenskaper men olika kemisk sammansättning. Alla dessa olika sorter är kända för att vara dess arter. Granater förknippas mest med rött, men de finns i nästan alla färger. Bland dem är grönt, orange och vinrött högt värderat. Rödvinsfärgade granater förväxlas mestadels med rubiner och gröna granater med smaragder. När du köper Garnet smycken måste du veta vilken art av granater du väljer och se till att du inte förväxlar dem med liknande stenar.

Hur man köper granat smycken

Utvärdera Garnets färg

Alla färger på granat du väljer för dina smycken ska vara rika och levande. De vanligaste färgerna är röd, grön och orange. Låt oss förstå vad som är värdefullt och vad som inte är det.

Red Granat Value Factors

Red Garnet Value Factors

Tonen spelar den viktigaste rollen. De röda tonerna i granat kan vara mörkare och se ut att vara brunaktiga eller svarta. Stenen för ditt smycke ska vara rödare med mindre mörk ton, som brun. Några ädelstensskärare skapar fönster för att lätta upp den mörka tonen. Detta kan resultera i att stenen tvättas ut. Så istället för att köpa det, investera dina pengar i en sten av god kvalitet, eftersom granat kommer till ett överkomligt pris.

Lilaröd, mörkröd och crimson är de mest uppskattade röda färgerna i granat. De är fortfarande överkomliga och får experimentella och fria klipp.

Orange granater värdefaktorer

Orange Garnets Value Factors

Apelsingranaten, spessartine, är en av de mest uppskattade granaten på grund av sin eldiga orange ton. Ju mer rödorange och eldig den är, desto mer värdefull är den. De med en djupt mättad, intensiv blodapelsin och pumpafärg kräver det högsta priset. Den bärnstensfärgade färgtonen i denna kategori kommer till ett lägre pris.

Hessonitgranater som finns i rödorange och honungsfärg är mindre populära och billigare än orangea på grund av deras många inneslutningar.

Gröna granater värdefaktorer

Green Garnets Value Factors

Gröna granater är gröna som smaragder och är mer värdefulla än gulgröna och gräsgröna stenar. Varken för mörk eller för ljus ton föreslås.

I Grossular Garnets variant är Tsavorite en intensiv grön färg. Dess smaragdliknande utseende har gjort den väldigt populär. Och Andradites sort, Demantoid är på grund av sin ljusa ton och gulgröna färg mindre värdefull och dyr. Högkvalitativa stenar ger konkurrens till smaragder inte bara i färg utan också i prissättning. Så om du vill att ditt smycke ska sticka ut, välj något som ser livfullt grönt ut.

Kompromissa inte med Cut

Stenens utseende beror på hur väl grova granater skärs, formas och facetteras. Den välskurna granatstenen kommer att visa maximal briljans. Granater skärs vanligtvis i standardformer som ovaler, kuddar, prinsessor och markis så att de lätt passar in i smycken.

Och några granater av fin kvalitet som Tsavorite skärs på ett sätt så att deras maximala vikt bibehålls eftersom de, för mer karatvikt, kan ta ut ett högre pris.

Här är några av de vanligaste och mest använda snitten av granat.

  1. Star Cut: Detta snitt är bäst för granater i mindre storlek eftersom flera stenar är strängade tillsammans för att skapa en gnistrande effekt.
  2. Diamond Cut: Denna klassiska runda diamantslipning anses vara den bästa för granater av fin kvalitet. Det runda snittet anses vara en av de bästa formerna eftersom det förstärker elden och briljansen som inget annat snitt. Så granaten av överlägsen kvalitet kommer att blända mer i dessa snitt.
  3. Schackbrädessnitt: Detta snitt är idealiskt för större granater och passar bra till runda och ovala former.
  4. Cabochon Cut: Denna skärning förstärker briljansen och färgen på granatstenarna som har bra klarhet.

Klarheten i granater

Stenens klarhet beror mycket på dess art. Vissa arter som Pyrope, Almandine och Rhodolite har inte lätt synliga inneslutningar, vilket är anledningen till att du kommer att få dem till ett högre pris än andra arter. och vissa arter, som Spessartine och Hessonite, har synliga inneslutningar.

Leta efter värmebehandlingar

Många ädelstenar får förbättringsbehandlingar, men granat är inte en av dem. De är inte artificiellt behandlade eftersom behandlingar inte är effektiva på dessa ädelstenar. Faktum är att deras ursprungliga färg och klarhet är tillräckligt bra för att kvalificera dem som ett smycke.

Styling av granater

Styling of Garnets

Färgglada granater som grön och orange används som sidoaccenter med solitärer för ett lyxigt tilltal. Oftast används mörkrött och vin som enstaka stenar med diamantaccenter. Välj vilken modern design som helst där flera färger kan användas på bästa sätt.Diors samling "Versailles Côté Jardins" är ett av de bästa exemplen på detta, eftersom han brukar använda ädelstensbuketter som innehåller ljusa färger som Spessartine och Tsavorite-granater tillsammans med diamanter och andra ädelstenar. Det är en blandning av ljusa färger och elektriska nyanser. Granater i en mängd olika färger passar perfekt in i sådana typer av smycken. Till och med "Van Cleef and Arpels" är känt för smycken med ovanliga färgkombinationer, som att använda Spessartine-granater för att lägga till rätt färg och kontrast med blå safir och grön granat, Tsavorite.

Röda granater ger dig mer vintagekänsla. I tidigare tider kom stenen i rosensnitt med milgrain eller filigrandesign.

Apropå metallen, gult guld anses vara den idealiska för granater eftersom det tar fram det bästa i de röda, bruna och orangea tonerna av granater och gör dem full rättvisa genom att ge dem ett antikt utseende.

Å andra sidan framhäver vitguld en kontrastfärgslook, och roséguld är bra för en mer modern och modern look. Oranges värme förstärks med gult guld, och grönt med vitt guld är valt för ett coolt utseende.

Om du planerar att köpa en Garnet förlovningsring skulle det vara idealiskt om din granatsten är omgiven av ljusare nyanser som diamanter och vit topas, eftersom kontrasterande färger tar fram det bästa av granatens Färg. Välj metall i gult guld för en klassisk look och roséguld för en vintage touch.

Hitta en rätt återförsäljare

Det är viktigt att hitta en återförsäljare som visar dig de olika nyanserna av granater snarare än att begränsa dig till en. Bara om du ser dem personligen inser du hur vackra var och en ser ut. Detta kommer säkert att påverka ditt val till det bättre.

Välj ovanliga färger

Det unika med granat är dess regnbåge av färger, och att dra nytta av det föreslås. Du kan välja ovanliga färger eftersom de inte bara ser vackra ut, utan till ett överkomligt pris.

Be om labbrapport

Labbrapporten är det sista och starkaste beviset på bekräftelse av kvaliteten på smyckena du köper. Det är ett dokument som ger en tillräcklig bedömning av smycket. Be alltid om en labbrapport för att rädda dig från bedrägeri.

Garnet är en födelsesten för personer som är födda i januari och en ädelsten tillägnad deras andra årsdag. Du kan köpa granatsmycken av hög kvalitet med Rosec Jewels där du kan hitta allt från chica och vardagliga till klassiska och dramatiska stilar i Garnet Rings, Garnet Earrings, Garnet Armband och Garnet Pendant Halsband. Kom igång genom att ta ett steg för att se mer levande och enastående ut.

Rosec Jewels