Table of Content

Världen bevittnade nyligen en häpnadsväckande upptäckt som säkerligen kommer att lägga till ett nytt kapitel i Emeralds historia. Om du är en ivrig beundrare av Emeralds och redan är fascinerad av deras enorma storlekar, skulle du verkligen uppskatta att höra från oss om detta. Nåväl, låt oss dela det till dig! Världens största oslipade smaragd som hittats som en enskild kristall har nyligen upptäckts i Zambia och har välförtjänt säkrat sin plats i Guiness världsrekord, verifierat den 22 april 2022. Enormt, eller hur? Den har gärna fått namnet Chipembele. Ända sedan det fick syn på teamet av geologer. de ansåg att det var speciellt. Snacka om dess exceptionella kvalitet eller den gigantiska storleken, allt ser ut som om det väntade på att nystas upp för världen.

Smaragd- den traditionella May Birthstone hyllas för sina frodiga gröna nyanser och ser ganska fantastisk ut när den är inbäddad i smycken av alla slag. Det går inte att förneka att alla som har tagit en ordentlig blick på denna dyrbara ädelsten har fallit pladask för den. Smaragd var den uppskattade ägodelen av Cleopetra och tros vara utvunnen från så tidigt som 2000 f.Kr. Vissa betydligt stora stenar har upptäckts under de senaste 20 åren men Chipembele har tagit internet med storm som ingen annan. Låt oss veta allt:

Var finns Emerald?

Även om Emerald bryts över hela världen idag, finns de ledande fyndigheterna kvar i Columbia, Zambia och Brasilien. Och till ingen överraskning är det här gruvorna som har gett oss några av de största smaragder som någonsin setts med Chipembele som toppar diagrammet. Andra producenter inkluderar: Ryssland, Pakistan, Afghanistan, Madagaskar, Etiopien och Zimbabwe.

Allt du behöver veta om Giant Emerald: Chipembele

I maj månad hölls en speciell ceremoni på Gem Geneva, den berömda showen som visar upp exceptionella ädelstenar och smycken, för att hedra ägaren till Chipembele och presentera certifikatet Guiness World Record. Den här ädelstenens livfulla gröna nyanser och dess enorma kroppsstorlek fängslade åskådares ögon. Just då och där visste världen att det var något speciellt.

Varför namnet Chipembele? Var bröts även denna jätteädelsten ifrån? Det här kan vara några av de många frågor som kan ha återkommit i ditt sinne ända sedan du hörde surret. Låt oss avsluta dilemmat en gång för alla:

  • Namn: Visste du att geologen Richard Kapeta, direkt efter att ha sett den här gigantiska ädelstenen, glatt skrek "titta på detta noshörningshorn" tack vare dess unika utseende där det verkar ha horn på toppen. Just då och där belönades den med titeln Chipembele, som är ett populärt ord för noshörning på Bemba-dialekt, Zambia.
  • Gruvan: Gruvan som såg denna gigantiska skönhet är ingen mindre än Kagem-gruvan, belägen i den södra delen av Zambias kopparbälte. Denna gruva ägs av Gemfields som har samarbetat med Industrial Development Corporation i Zambias regering. Intressant nog kallas den också för den största smaragdproducerande gruvan där ute och det är inte första gången som den förvånar oss med enorma smaragder.
  • Upptäckt: Vem har ett stort öga för Emeralds och bekantat oss med denna gigantiska ädelsten? Tja, teamet av geologer ledda av Manas Banerjee och Richard Kapeta, såg först denna maj Birthstone i juli 2021 och det fanns ingen återvändo. De visste omedelbart att den var speciell tack vare dess bländande utseende och onödigt att nämna den enorma storleken.
  • Formation: Vet du vad som välsignar denna gigantiska pärla med ett så lockande utseende? Nåväl, Gemfields har sagt att Chipembele har bildats under de perfekta förhållanden som ett resultat av vilka grundämnena: beryllium, vanadin och krom har kristalliserats till enorma hexagonala strukturer. Bildningen har varit helt naturlig med noll biprodukter inblandade.
  • Mått: Hälsad för sin enorma storlek, väger Chipembele Emerald 7527 karat (3.3 pund), och har därmed etablerat sig som den största oslipade ädelstenen som finns i en enda kristall. Denna noshörningssmaragd är, precis som namnet antyder, ovanligt enorm, vilket resulterar i dess sällsynthet.
  • Utseende: Vi har redan nämnt hur Chipembele redan från början ansågs vara något speciellt och dess utseende har utan tvekan spelat en stor roll i det. Den har en djupt gyllengrön färg och förvånar med sina ögontilltalande glasiga ytor. Tack vare dess exceptionella genomskinlighet har det också konstaterats att när man kastar ljus över denna vackra ädelsten, är den gröna färgens livfullhet och till och med inneslutningarna uppenbara.
  • Besittning: Världen gick verkligen galet över denna gigantiska smaragd och det gjorde Gemfields auktion av Emeralds i slutet av 2021 extra speciell. Israel-baserade Eshed Gemstar blev den stolta ägaren av denna May Birthstone och överlämnades med Guiness World Record-certifikat vid den speciella ceremonin som hölls i Gem Geneva i år i maj månad (även Emeralds födelsesten som krävde dubbelt firande.) 
  • Likhet med Kryptonite: Denna ädelsten, tack vare sitt ovanliga utseende, har jämförts med Kryptonite. Kommer du ihåg något? Ja, vi pratar om den berömda ädelstenen som dyker upp i Superman-serien av DC Comics och anses vara dödlig för honom. Vissa betraktade det till och med skämtsamt som ett vapen som äntligen kunde användas mot Stålmannen, med hänvisning till deras likhet.

Stur nerför banan: Några största smaragder som någonsin upptäckts

Även om smaragder är kända för att finnas i stora storlekar i sitt naturliga tillstånd, har vissa onekligen förbluffat alla med sina gigantiska storlekar. Chipembele har säkert chockat världen och toppar för närvarande Guiness världsrekord, men det har funnits några enorma smaragder som inte bara har fängslat allas ögon tidigare utan också har säkrat en speciell plats i historiens böcker. Håll ögonen öppna för att bli förvånad över de gigantiska storlekarna på några av världens berömda smaragder som upptäckts under de senaste 20 åren:

  • Bahia Emerald: Även om Chipembele innehar Guiness världsrekord för att vara den största oslipade smaragden som hittats som en enskild kristall, anses Bahia Emerald vara den största enskilda skärvan av smaragd, hittad som ett block. Den upptäcktes redan 2001 i Brasilien och är känd för att väga höga 1 700 000 karat. Dessutom har dess storlek beskrivits lika stor som storleken på en genomsnittlig mans lår. Snacka om att vara gigantisk!
  • Insofu Emerald: Efter Chipembele anses Insofu komma på andra plats vad gäller storlek och upptäcktes intressant nog också i Kagem-gruvan i Zambia redan 2010. Innan Chipembeles upptäckt var Insofu den mest uppskattade zambiska smaragden. Den väger tunga 6 225 karat och har ofta jämförts med storleken på en champagneflaska. Namnet Insofu står för elefant i Bemba, Zambia.
  • Inkalamu Emerald: Inkalamu Emerald upptäcktes redan 2018 av Gemfields och överraskade alla, inte bara genom att väga höga 5655 karat utan också genom att bli en av de dyraste grova smaragderna som finns. Varför? Tja, i likhet med Chipembele har den också en tilltalande gyllene grön nyans tillsammans med en exceptionell klarhet. Det är en annan uppskattad besittning av Kagem-gruvorna i Zambia. Själva namnet Inkalamu betyder lejon i Zambia.

Avsluta

Det är inte första gången smaragder överraskar världen tack vare sina gigantiska storlekar, definitivt inte den sista också. Men att säkra en plats i Guinness World Record har gjort det klart att ädelstenarnas värld kommer att bevittna några exceptionella smaragder, de som världen säkerligen kommer att fira. Chipembele har visat sig vara ett av de levande exemplen på det genom att bli den största oklippta smaragd- och zambiska gruvan, de stolta föräldrarna. Vi hoppas att du var lika chockad när du gick igenom allt och är mer än glada över att reda ut vad smaragder har att erbjuda i framtiden. Håll utkik efter allt!

Rosec Jewels