Table of Content

Namnet "Ruby" kommer från det latinska ordet "ruber", som betyder "röd". I Indien är det "ratanraj", vilket betyder "kungen av ädelstenar"." Den har också vunnit sin plats bland fyra dyrbara ädelstenar (safir, diamant och smaragd) på grund av sin styrka och sällsynthet. Utöver det har den en mycket rik och lång förening med kungar, drottningar, kungliga hov och krigare. Denna sten har definierat hur det är att vara kraftfull och på toppen på grund av dess eldiga utseende och egenskaper.

Det har varit den lysande och dominerande stenen på drottningarnas diadem och kungarnas kronor, ett skyddande hölje för krigare, en symbol för kärlek till partners och en helare av rotchakrat för troende. Det finns ingen annan levande och samtidigt mångsidig ädelsten som rubin. Därför, oavsett hur mycket som sägs om denna ädelsten, kommer det alltid att vara mindre.

Kan du inte heller motstå att du gillar denna underbara och mest attraktiva sten och funderar på att köpa en? Här är vår guide som hjälper dig att känna till de viktigaste faktorerna som spelar en nyckelroll för att bestämma priset på rubinsmycken. Att vara medveten om dessa kommer att underlätta ett smart beslut.

Faktorer som påverkar priset på rubinsmycken

Priset bestäms av dess kvalitet, och kvaliteten bestäms av många faktorer, bland vilka 4Cs (klarhet, färg, skärning och karat) topp på listan. Av dessa är färg den främsta och viktigaste aspekten. Men till skillnad från diamanter finns det inga universellt accepterade kvalitetsstandarder.

4C’s – Färg, Karat, Klarhet och Klipp

1.Färg

Till skillnad från forntida tider finns det nu ett universellt sätt att bedöma rubinens färg. Om vi ​​tittar på historien kommer vi att se hur handlare och juvelerare inte hade specifika termer och namn. Istället använde de beskrivningar för att prata om färgerna på rubinstenen.

Men nu beskriver de det bara genom dess nyans, ton och mättnad. De idealiska färgerna av rubin beskrivs som levande, medium-mörkröd eller lätt lilaröd.

Hue: Nyansen hänvisar till grundfärgen på alla ädelstenar. I de flesta fall är rubins grundton "röd", men lila eller orange som sekundära färger kan också hittas i rubiner. Rubiner från Myanmar är lite lila röda till färgen och de är utan tvekan en av de mest eftertraktade. Ruby, med mer lila eller orange nyans, anses vara av låg kvalitet och prissätts därefter.

Varje sten med korund inuti kan inte förklaras som en rubin. Endast stenarna med en rik och livlig röd färg är rubiner. En med en ljusare ton kallas "rosa safir", och de med en dominerande orange ton och lila ton kallas orange safir respektive lila safir. Vanligtvis måste skillnaden göras mellan rosa safir och rubin. Här ska ton och nyans beaktas.

Ton: beskriver ljusheten eller mörkheten i en stens färg som direkt påverkar rubinens värde. De fina rubinerna är i en medium till medium-mörk ton. Tonen ska inte vara så mörk att stenens naturliga färg hindras och den ska inte heller vara så ljus att dess färg ser matt ut. Det finns ingen ljus rubin. I så fall kallas det "rosa safir."De mörktonade rubiner som finns i Thailand beskrivs ha en "granatröd" färg.

Mättnad: beskriver renheten eller intensiteten hos en färg, och det är ett primärt element för att bestämma en rubins värde. Rubiner med höga mättnadsnivåer är mer värderade jämfört med rubiner med dåliga mättnadsnivåer, som skulle vara brunröda. De finaste rubinerna har "levande" mättnad, men högt uppskattade rubiner har "stark" mättnad.

Andra faktorer som påverkar färgen är inneslutningar. Inneslutningar kan förbättra färgen i vissa fall. På grund av deras mycket reflekterande natur sprider små nålar ljus i stenen, vilket resulterar i bättre färg. Snittet påverkar också rubinens färg. En skicklig skärare kommer att skära stenen på ett sätt som minskar eller eliminerar färgzonindelningen och maximerar dess verkliga färg.

2.Carat

Ruby ädelstenen ger framgång i yrkeslivet. Att klättra på karriärstegen och få ett namn i samhället blir lätt med Ruby s inflytande i våra liv. Du skulle känna ett fritt flöde av kreativitet och nya idéer som krävs för att göra saker annorlunda. Inte bara det, det kommer också att ge dig självförtroendet att genomföra dessa idéer. Solen styr aspekter av livet som högbetalda, stabila yrken och välrenommerade namn. Som redan sagt kommer ruby ädelstenen att aktivera planeten solen, vilket i sin tur kommer att ge bättre möjligheter och den tur som behövs för professionell tillväxt. Det fungerar bra, särskilt inom områdena politik, administration och statliga jobb. Dina drömmar är inte långt borta med denna mycket potenta sten.

3.Tydlighet

Rubiner kommer oftast med inneslutningar. Det är mycket sällsynt att det är klart, som fina diamanter. Rubiner förväntas inte ens vara fria från inneslutningar, inte ens när de ses under 10x förstoring. Tvärtom, en rubin utan inneslutningar bör kontrolleras noggrant eftersom chansen är stor att det kan vara en syntetisk. En rubin av hög klarhetsgrad verkar vara ren för ögonen.

Inklusioner förekommer naturligt i rubin under kristalltillväxt. De varierar beroende på deras ursprung, källa och typ av behandling. Storleken, antalet, placeringen och synligheten av inneslutningarna är de faktorer som tas i beaktande när man analyserar klarheten. Ruby innehåller nålinneslutningar som kallas silke. De låter ljuset spridas och avstår därmed från att få sten att se mörkare ut. Detta gör färgen mjuk och jämnt spridd över stenkronan. Vissa inneslutningar har en positiv inverkan på stenens utseende.

Behandlingen av stenen kan bevittnas av silkets tillstånd i den. Rubiner genomgår värmebehandling för att förbättra klarheten, vilket i sin tur påverkar siden. Antingen smälter det eller löses upp. Som ett resultat kan den regnbåge av färger försvinna som fanns där på grund av siden. Å andra sidan är intakt siden ett bevis på att rubin är obehandlat.

Priset på rubiner påverkas av synligheten av inneslutningar. Om det är mycket mer synligt och påverkar stenens genomskinlighet och ljusstyrka, kommer det att värderas mindre.

I stort sett uppenbara inneslutningar placerade under bordsfacetten minskar stenens genomskinlighet och briljans. Sprickor på stenens yta kan göra stenen mindre hållbar. I dessa fall värderas rubiner mindre.

4.Klipp

Cut hänvisar till stenens proportioner (övergripande symmetri), finish (perfektion med vilken fasetter möts), facetteringsstil eller form. En välskuren rubin är mer attraktiv och värdefull. Även grova rubiner är mycket dyra.Innan du skär rubinen har ädelstensskärare några motiv i åtanke.

  1. Skärningen ska göra jobbet för att maximera färgen på ädelstenen. Rubiner reflekterar olika färger när de ses från olika vinklar. Denna egenskap är känd som pleokroisk. Den mest önskvärda färgen bland konsumenterna är en lilaröd följt av en orangeröd. Stenen skärs med denna preferens i åtanke. Ett snitt kan maximera stenens briljans eller få den att se matt ut.

  2. Den maximala karatvikten för ädelstenen bör behållas när den skärs.

  3. Skärningen ska minimera inneslutningarna eller effekterna av inneslutningar som hindrar stenens klarhet och färg.

  4. Klippning bör göras med tanke på konsumentens efterfrågan och preferenser för något som är både hållbart och moderiktigt.

Det finns tillfällen då allt detta tillsammans inte kan uppnås med en smäll. Närhelst det behövs komprometteras färgen för att hålla en hög karatvikt, eller ibland offras karatvikten för att maximera stenens färg och klarhet.

Inställning av Ruby

Inställningen av rubiner har en betydande inverkan på värdet av rubinsmycken. En kund bör tänka på att ha en inställning som inte överstiger kostnaden för rubinen, eftersom ibland ett vanligt guld- eller silverband kan vara högre än priset på enbart rubinen. Kostnaden för att sätta in involverar det arbete som används för att sätta in stenar i ringen. Ringar med fler stenar kommer att ha mycket högre arbetskostnader. Antalet stenar du vill ha avgör det totala priset. Detta gäller alla typer av rubin smycken, som ett rubinarmband, rubinörhängen eller rubinhalsband.

Källa till Ruby

Större produktion av rubiner kommer från Myanmar. De utgör 90% av världens rubiner. Sri Lanka är ett annat land efter Burma. Det är också känt som "ratna dweep". Afghanistan är också känt för sin höga kvalitet och rika rubinavlagringar. Thailand och Kambodja är också rikligt med rubiner och bryts i stor utsträckning där. Därför har Asien i många århundraden varit den största producenten av rubiner. Andra källor för denna ädelsten är Afrika, USA och Australien. Deras ursprung har ett stort bidrag till deras värde.

Rubiner som kommer från Myanmar är de mest värdefulla och dyra eftersom de erbjuder den perfekta färgen och den perfekta kvaliteten. De har röd blomställning och den mycket önskade duvans blodröda färg.

Moçambiques rubiner är också kända för sin finaste kvalitet, men de är inte lika gamla som Myanmars rubiner. Den enda skillnaden är att de har en hög mängd järn jämfört med burmesiska rubiner. De överlappar också ibland i utseende och egenskaper. För närvarande bryts inte många rubiner i Myanmar. Det som finns där idag togs fram för århundraden sedan. På grund av deras rika historia förknippad med brittiska kungligheter och deras sällsynthet i nuvarande tid, debiteras burmesiska rubiner 10 gånger mer än Moçambiques rubiner. Endast en expert gemologist kan upptäcka skillnaden, eftersom båda har hög klarhet och mörka, livfulla färger. För närvarande är dessa två huvudproducenter.

Behandlad eller obehandlad rubin

Nästan alla rubiner får värmebehandling. Detta är en permanent behandling och görs för att förbättra klarheten och färgen på stenen. Därför bör du anta att din rubin har behandlats. Det är sällsynt att hitta grov rubin utan någon värmebehandling. De rubiner som kommer med en certifiering som inte behandlade anses vara premium och kommer till ett fördubblat pris på grund av deras sällsynthet. Behandlingen är allmänt accepterad när det gäller rubiner, och det är anledningen till att den också avslöjas utan hämningar. Detta leder inte till att dess värde minskar.

Men om stenen har fått fyllning för att dölja bristerna, kan priset gå ner. Frakturfyllning görs vanligtvis på rubiner av låg kvalitet. Denna behandling är till för att fixera håligheter och frakturer som orsakar förlust av klarhet i ädelstenar. Det är inte särskilt hållbart och kan blekna efter att ha fått sonisk rengöring. Vid första anblicken kan de se attraktiva ut för en kund, men en mikroskopisk blick visar dig hur tungt inkluderade stenarna är. Därför är det viktigt att juveleraren avslöjar detta i förväg, annars kan det vara ett bedrägeri att sälja dessa rubiner. Du kan veta värdet på din ädelsten genom att veta om den är behandlad eller obehandlad och vilken typ av behandling den har fått.

Syntetiska eller naturliga rubiner

Syntetiska rubiner bildas i ett laboratorium med samma kemiska sammansättning som naturliga. Så de ser likadana ut i färg och andra aspekter. Den enda skillnaden är att de är utan några brister. Så när du stöter på en perfekt rubin, tänk på att den är labbskapad. De är ganska prisvärda jämfört med riktiga rubiner. En ansedd och ärlig juvelerare kommer att avslöja vilken typ av rubin du tittar på så att du vet vad du betalar för. För alla som letar efter en rubin som ett tillbehör med en begränsad budget, är en syntetisk rubin ett bra alternativ för dem. Det är ett billigt substitut för naturlig rubin. Om du vill äga en autentisk sten med ett visst värde och kraftfulla egenskaper, bör du bara välja naturliga.

Hur du tar hand om dina Ruby-smycken

Ruby är en mycket hållbar och stark sten. Den går inte sönder eller slits lätt vid vardagligt slitage. Enkla försiktighetsåtgärder som tas regelbundet kan hjälpa dig att hålla det som nytt.

  1. Lagra det separat; Förvara den inte med andra ädelstenar, eftersom det är den hårdaste stenen efter diamanter. Det kan påverka stenar som inte är särskilt starka. Eftersom diamant har 1 betyg över rubin och högst på Mohs-skalan, har den förmågan att påverka rubin.

  2. Använd inte starka syntetiska kemikalier. Aceton, rengöringsmedel och thinner kan vara skadliga för stenen. Det räcker att rengöra din rubin med tvålvatten och en tandborste. Blötlägg den inte ens över natten i tvålvatten.

  3. Håll koll för att säkerställa att alla justeringar som görs på smycket är intakta. Om du hittar din rubin malplacerad, ta med den till en juvelerare.

  4. Spara det från lotioner, parfymer och oljor. Detta kan få din rubin att se grumlig ut.

Oavsett vilken storlek, färg eller typ av rubin du väljer, kommer det att förbli en av de dyraste och mest värdefulla färgade ädelstenarna. Se till att kontrollera graderingsbeviset för stenen för vart och ett av kriterierna innan du köper. Att välja rätt juvelerare kommer att göra din uppgift mycket enklare. Så, mycket viktigt, hitta dig själv en juvelerare som du kan lita på innan du börjar med din jakt.

Rosec Jewels