Table of Content

Den dyrbara ädelstenen som är lockande att titta på är den magnifika Blue Sapphire. Det skapas naturligt av mineraler och aluminiumoxider. Den har också magnesium, järn, krom, titan. Ordet safir är av grekiskt ursprung och betyder bokstavligen färgen blå.

Upptäckten av Blue Sapphire gjordes i himlen på jorden, "Kashmir". Det är den näst hårdaste stenen efter diamant, det är ett sällsynt stycke magi som har potential att förändra livets väg för de flesta människor.

Safirer har olika färger förutom att de är blå, de kan ha många färger men inte röda. Röda ädelstenar är vanligtvis rubiner som inte går bra med Blue Sapphire. Sammankoppling av dessa rekommenderas inte alls. Ädelstenar ska bäras baserat på födelsehoroskopet och deras kompatibilitet med den härskande planeten i din zodiak.

Fascinerande historia om den blå safiren

Fascinating History of the Blue Sapphire

Att nämna Blue Sapphire som ett tecken på kungligheter i historieböcker är inte ovanligt. Varje religion har sin egen relation till egenskaperna hos dessa vackra ädelstenar. Buddhister har stark tro, den har en djup andlig koppling och hinduer dyrkar den som en idol. Upptäckt i slutet av 1800-talet i Kashmir-regionen auktionerades den violettblå septemberfödelsestenen för det högsta värdet av safir som registrerats hittills. Det var en enorm sten från naturliga källor och värderad över sju miljoner dollar. Det finns olika namn som ges till de blå safirerna som köpts från andra länder som Sri Lanka, Madagaskar, Myanmar, Australien, etc. Det historiska ögonblicket sågs när prins Charles gav Lady Diana Spencer en 12-karats Blue Sapphire förlovningsring 1981 som senare gavs till deras svärdotter av deras son 2010.

Vad man ska titta på i Blue Sapphire

What to look in Blue Sapphire

Vissa punkter att tänka på när du köper din dyrbara Blue Sapphire förlovningsring, stenen måste observeras noga enligt följande dimensioner:

  • Blå safirfärg: 

    Ädelstenens färg spelar en viktig roll i beräkningen av dess slutliga värde. Ju djupare färgen återspeglar det höga värdet för andra stenar, men i denna betyder den mellanvioletta sammetsfärgen högt värde. Sammetsfärgen ger en bra textur till stenen och det är den idealiska färgen för Blue Sapphire. Den ljusblå och mycket ljusa färgen speglar ofta ädelstenens låga värde vilket i slutändan betyder lågt värde för stenen. Det är en symbol för renhet och en äkta ursprungskälla, den ljusa och djupa färgen återspeglar ädelstenens högsta kvalitet.

  • Blue Sapphire Clarity:

    Ju tydligare, desto bättre är den blå safiren. Det måste vara genomskinligt eller genomskinligt. Sådan är den som får ett bra värde för sin högsta kvalitet. Även om vissa inneslutningar återspeglar ursprungskällan och de anses också vara lika viktiga för värdet som symboler för deras originalitet. Inneslutningarna som ses i Blue Sapphire från Kashmir är rutilsilkesnålar. Den andra kan inte ses med blotta ögat.

  • Blå safirsnitt: 

    Skärningen av stenen anses också vara avgörande för prissättningen av stenen. Den komplexa skärningen resulterar i en stor mängd slöseri och därför blir värdet på stenen högt. Det är viktigt att hålla ett levande öga över vilken typ av skärning du väljer eftersom det också är en nyckelfaktor till det slutliga priset på ädelstenen.

  • Blue Sapphire Carat Värde:

    Karatvärdet är ädelstenens vikt. Det är den viktigaste faktorn i beräkningen av priset på smyckena. De olika typerna av smycken som tillverkas av blå safir, som bröllopsringar av blå safir, har uppenbarligen karatvärde. Det behövs för att kontrolleras och bekräftas. Den naturliga Blue Sapphire har ett högt värde och ju högre karatvärde, värdet ökar.

  • Behandlad eller obehandlad blå safir: 

    Ett smycke behandlas väl innan det blir ett estetiskt smycke, det är högbehandlat med en hög temperatur bara för att förbättra egenskaperna som färg och klarhet. Det är inte ovanligt att juvelerare behandlar hög till låggradig blå safir eftersom det är en fas för att göra dem till ett säljbart smycke. Men fakta förblir desamma, obehandlade och naturliga är högt prissatta och anses vara sällsynta. Dessa ger en bra summa till ägaren.

Skötsel av blå safirsmycken

Caring for Blue Sapphire Jewelry

Den näst hårdaste ädelstenen som mänskligheten känner till behöver lite extra ansträngning för att behålla sin glans och bli av med eventuell smutsavlagring på den. Förbered en kombination av varmt vatten och mild tvål, blöt i ädelstenen och gnugga försiktigt med en mjuk borste. Tvätta sedan av det och torka av det med en ren handduk. Det hjälper dig att hålla stenen snygg och ren.

Vanliga frågor:

  1. Är en blå safir hårdare än en diamant?

    Diamanter är hårdast, betygsatta tio av tio på Hardness Mohs Scale medan safirer är betygsatta på nio. Vilket tydligt säger att båda är hårda och hållbara ädelstenar.

  2. Finns safiren endast i en färg?

    Safirer har inte bara blå färg, de finns också i olika färger som gul, grön, rosa, orange, persika, kricka, lila och violett (förutom röda eftersom de är rubiner).

  3. Ska jag välja en förlovningsring i safir?

    Svaret är definitivt JA! Safirer blir ett populärt val för en förlovningsring. Blå safirer är relativt förknippade med kungligheter och kan bäras varje dag.

  4. Är Blue Sapphire dyrt?

    Ja, blå safir anses allmänt vara en av de dyra ädelstenarna. Priset på en blå safir kan variera avsevärt beroende på faktorer som kvaliteten på stenen, dess storlek, färg, klarhet och övergripande sällsynthet.

  5. Är Blue Sapphire en sällsynt ädelsten?

    Verkligen! Blue Sapphire är en sällsynt ädelsten på grund av flera faktorer som begränsad tillgänglighet och egenskaper hos den. De finaste blå safirerna kommer ofta från specifika platser som Kashmir, Burma (Myanmar) och Ceylon (Sri Lanka), där stenar av exceptionell kvalitet har brutits historiskt.

  6. Är Blue Sapphire bra för dagligt bruk?

    Självklart! Blue Sapphires är kända för sin hållbarhet och hårdhet. Det gör att blå safirer är ganska motståndskraftiga mot repor och tål vardagsslitage.

  7. Behöver jag ta särskild hand om mina blå safirsmycken?

    Ja, det är viktigt att ta hand om dina blå safirsmycken för att bevara deras skönhet i många år framöver. Det bästa sättet att rengöra dem är att blötlägga ädelstenen i varmt tvålvatten och gnugga försiktigt med en mjuk borste och sedan torka av den med en luddfri trasa.

Rosec Jewels