Table of Content

Ametist är en av de mest värdefulla ädelstenarna på grund av dess helande egenskaper och tidlösa lila nyans. Många individer är förvånade över hur denna välgörande sten, som ger lugn, mental avslappning, klarhet i tankarna och en mängd andra fördelar, kan vara så billig. Som ett resultat är det vanligtvis svårt för människor att tro att denna helande men ändå vackra ädelsten är relativt prisvärd. Vi har sammanställt alla svar på dina frågor i det här avsnittet.

Pris och värde för ametist: Februari Birthstone

Priset på ametiststenen beror huvudsakligen på vissa faktorer som inkluderar färg, karat, skärning, ursprung, marknadsfluktuationer och stenens ursprung.

Nu uppstår huvudfrågan "Hur mycket är en ametist ädelsten värd", det beror på ädelstenens storlek och sällsynthet. Större stenen för att ha ett högre pris per karat jämfört med de mindre. I genomsnitt kan de variera från $20 till $100 per karat.

Låt oss ta en titt på faktorerna som påverkar kostnaden för en ametistädelsten.

Faktorer som påverkar kostnaden för ametistädelstenen

Det här är följande faktorer som påverkar kostnaden för ametist ädelstenen:

  • Färg

    Mörkare ametist ädelstenar är dyrare än ljusare ädelstenar. Ametister som är så mörka att de verkar svarta i svagt ljus är dock exceptionella och mindre värderade. Mörkare ametist ädelstenar är 3 till 5 gånger dyrare än ljusa ametist ädelstenar.

  • Carat

    Man tror att ju större stenen är, desto dyrare skulle den bli, men inte i fallet med en ametistädelsten, såvida den inte är enorm.

  • Klipp ut

    När det kommer till ädelstenar är det viktigaste att tänka på att de måste skäras ordentligt. En hel del ädelsten slösas bort i skapandet av runda snitt för att uppnå det perfekta runda briljanta snittet. Som ett resultat är runda ametistädelstenar dyrare än andra snygga snitt. Och av alla snitt är ovala snitt de mest iögonfallande.

  • Klarhet

    Ögonrena lila kvartskristaller är de mest värdefulla eftersom de inte har några fel eller brister som är synliga för blotta ögat. Ametister som anses vara grova används sällan i smycken.

  • Ursprung

    Ametist ädelstenen är ett mineral som tillhör kvartsfamiljen, namnet Ametist kommer från ett grekiskt ord "Amethystos" som betyder inte berusad som tros ha befogenheter att förhindra berusning av bäraren.

    Enligt GIA var ametiststen en dyr sten tills den inte hittades i Brasilien.

    Nu kan ametist hittas över hela världen med stora fyndigheter som för närvarande bryts i Sydamerika, Nordamerika och Afrika medan Brasilien är den största globala producenten av ametist.

Är ametist dyrt?

Inte riktigt! Ametist är en av de överkomliga ädelstenarna, priset beror på faktorer som färg, skärning, storlek och ursprung av stenen.

Mångfalden av Ametists nyanser, om ädelstenen är mörkare i färgen är mer värdefull, undantaget är om nyansen ser svart ut i svagt ljus. Priset ökar också gradvis med storleken på stenen.

Medan stenens ursprung har betydelse för priset på ametist. Till exempel, om ametistens ursprungsplats är Brasilien kommer färgen och kvaliteten på ädelstenen att vara högre, vilket kommer att göra den ännu mer värdefull.

Är ametist sällsynt ädelsten?

Visst inte!

Ametist är födelsestenen i februari, en vacker sten känd för sina helande krafter och lila färger som lyfter all klädsel med lätthet.

Ametist kan variera i färg från den ljusaste lavendeln till den djuplila färgen. Den har hårdheten 7 på Mohs-skalan vilket gör den till en hållbar ädelsten, mångsidig att bära varje dag.

På 1800-talet hittades stora fyndigheter i Brasilien som sänkte Ametists pris och sällsynthet. Det är därför ametist i allmänhet inte anses vara en sällsynt sådan, ametister med en mörkare nyans av lila har fortfarande betydligt mer värde än dess ljusare lila ametist.

Ädelsten i ametist till en överkomlig kostnad

Amethyst Gemstone at an Affordable Cost

Ametist kändes som en kronädelsten och placerades som en kostsam och ovanlig sten fram till 1700-talet. Men upptäckten av betydande mängder på olika platser i världen minskade dess värde.

Betydande ametistresurser upptäcktes i Brasilien och marknaden bröt ut. Förutsättningarna för ametistbildning är enkla; de är mycket stabila när de utsätts för ett brett spektrum av tryck och temperaturer, och de är motståndskraftiga mot väder och vind.

Eftersom det är den lila formen av kvarts är det allmänt tillgängligt. Cirka 12 % av jordskorpan består av kvarts.

För det mesta handlar allt om utbud och efterfrågan. Det finns mer utbud, eller tillgänglighet, av ametist ädelstenar än efterfrågan, vilket gör denna fantastiska ädelsten överkomlig trots dess många fördelar.

Det är en win-win-situation för de som är födda i februari och de som beundrar ametist för dess skönhet och helande egenskaper. Denna ädelsten kommer aldrig att sluta erbjuda helande fördelar till sina beundrare, oavsett hur billig den är.

Slutanteckning:

Ametist är känt för sin fängslande lila färg (från ljusare nyans till den mörkare). Den fascinerande färgen på ametist gör den till ett attraktivt val för smycken.

Oavsett om du stylar de fängslande ametistörhängen, halsband, ringar eller armbanden med dina speciella kläder, kommer det säkert att gör att du sticker ut från mängden. Upptäck därför den finaste samlingen av ametistsmyckenRosec Jewels idag!

Rosec Jewels