Table of Content

Månsten är en färglös pärla som tillhör familjen fältspat. Den består av två mineraler, ortoklas och albit, som blandas under hela skapelseprocessen. Och när de svalnar delas de och sätts i omväxlande lager. När ljuset faller på dessa tunna lager sprids det i många riktningar, vilket resulterar i en glöd som kallas adularescenseffekten. Ljuset är rörligt när det rör sig över ytan i varje skiftande vinkel. Och det är denna aspekt som gör stenen väldigt lockande och förtrollande. Månstenen har ett pärlemorfärgat och opaliserande utseende, och "hekatolit" är ett annat namn som den har fått.

Andra fältspatmineraler uppvisar adularescens i flerfärgad. De är populärt kända som regnbågsmånstenar och är en mängd labradoritfältspat.

Historia och betydelse för Moonstone

För våra förfäder var det att äga en månsten som att röra vid själva månen. Våra gamla trodde att månsten var resultatet av stelnade månskensstrålar. För dem bar det de mystiska krafterna inom sig. Stenen och dess skimmer har varit symboler för medkänsla, kärlek, nyhet och skydd för dem.

Mariners bar den som en amulett för att skyddas från alla attacker, speciellt på natten. Av denna anledning har den kallats "resenärens sten". Även månsten i amulettform användes för att odla friska grödor genom att hänga den på ett träd. Älskare bar denna pärla för att återförenas eller återuppliva gnistan av kärlek i deras förhållande. Och läkare använde månsten för att bota sömnlöshet.

Utöver det trodde de gamla att stenen var en spåkvinna, eftersom man på fullmånen kan se en glimt av deras framtid i stenen.

De gamla grekerna och romarna såg sina kärleksgudinnor inuti ädelstenen. I Indien var det brukligt att ge månsten för att hålla kärleken vid liv i det äktenskapliga bandet. Denna skimrande ädelsten har alltid varit kopplad till kärlek, förmögenhet och positiv energi. Det är det som gör denna månsten magisk.

Det är förknippat med månenergi fram till idag. Mystiska healers föreslår användning av månstenssmycken för att läka, stabilisera känslor, låsa upp känslor eller väcka mer medkänsla och ömhet.

Mångstenens variation och ursprung

Variety and Origin of Moonstone

Månsten finns inte i en region utan över hela världen. Det bryts i USA, Australien, Tanzania, Schweiz, Tanzania, Myanmar, Mexiko, Norge, Polen, Sri Lanka och Indien. Sri Lanka producerar det finaste utbudet av månstenar, och Indien är känt för sin exklusiva färgade månstensbrytning.

Dess primära färg är vit, med ett elektriskt blått skimmer. Men man kan hitta en mängd olika färger från gult till brunt, från grönt till blått och persika till rosa. Färglösa och vita månstenar är sammansatta av albit. Andra färger som förekommer består mestadels av ortoklas.


Månstenssmycken: Hur bär och köper man det?

Månsten är en födelsesten från juni, så personer födda den här månaden rekommenderas att bära den i form av smycken. Moonstone passar i allmänhet en mängd olika mönster och miljöer, från boho till klassiska smycken. Att bära månstenssmycken ger dig en unik glans, mångsidighet och helande krafter. Moonstone gör bara 6-6.5 på mohs-skala och är en väldigt mjuk sten, men nu, med trender under vardagen, väljer folk andra stenar än diamanter för förlovningsringar. Och månsten är ett av de populära valen.

Den används för både herr- och damsmycken. Sterling silver, titan och blandade metaller används ofta med stenen. Du kan hitta månsten som solitär eller i kombination med andra färgade stenar.

En sak som bör tänkas på när du skaffar en månstensring eller ett hänge, är att ha dem i en ram, eftersom det är den säkraste inställningen och hjälper till att skydda stenen.

Månstenshängen i blått skimmer är mycket föredragna och bärs oftast med månstensörhängen. Och onödigt att säga, månstensörhängen, precis som pärlor, är ganska stilrena och kan bäras för att passa olika typer av outfits och tillfällen.Månstensarmband finns även med små månstenspärlor som ser bra ut med alla typer av metall. Men innan du köper månstenssmycken, här är de saker du bör undersöka noggrant.

  • Färg

    Färglösa och vita månstenar med en livlig blå glans är de mest värdefulla, men de som föredrar lite färg kan välja månstenar som finns i gult, grönt, persika, blått, brunt och grått med regnbåge, blått, och vit adularescens.

  • Klarhet

    Eftersom regeln är densamma för varje sten, ju tydligare den är, desto mer värdefull är den. Den har några inneslutningar som små spänningssprickor; de är kända under namnet "centipides". De bidrar till stenens obehaglighet och påverkar dess adularescens. Den finaste är oftast genomskinlig och fri från inneslutningar. Månstenar fria från centipider kräver det högsta priset.

  • Klipp ut

    Månstenssmycken omfattar stenen i facetterad, pärlformad eller cobochonform. Det är en mjuk sten och därför lätt att skära och hugga i jämförelse med andra ädelstenar. Cabochon är utan tvekan det bästa snittet eftersom det leder till dess förbättrade adularescens. Och facettering är att föredra i smycken eftersom det kan dölja inneslutningar. Rose cut är mycket populärt eftersom det ger djup och vinkel och kan dölja färg och textur.

  • Carat

    Moonstone kan ses i ett brett utbud av storlekar, från små till stora, men juvelerare föredrar 1 till 5 karat eftersom det är lätt att designa smycken med dem. De stenar som har ett högt karatvärde, 15 karat eller mer, är sällsynta och prissatta mycket högt.

Månsten och chakran

Månsten är en fascinerande ädelsten som har förknippats med olika andliga och metafysiska egenskaper. I samband med chakran, som är energicentra i kroppen, tros månsten ha en inverkan på specifika chakran.

Chakran tros vara snurrande hjul eller virvlar av energi som motsvarar olika aspekter av vårt fysiska, känslomässiga och andliga jag.

Månsten är oftast förknippad med kronchakrat och tredje ögatchakrat:

Kronchakrat: Kronchakrat är beläget på toppen av huvudet och är förknippat med andlig anslutning, högre medvetande och upplysning. Månsten sägs stimulera och anpassa detta chakra, vilket hjälper till att öppna sinnet för högre dimensioner och andliga insikter.

Tredje ögatchakrat: Det tredje ögatchakrat är beläget i mitten av pannan, precis ovanför ögonbrynen. Det är kopplat till intuition, psykiska förmågor och inre visdom. Moonstone tros aktivera detta chakra, vilket förbättrar ens intuition och inre syn.

Genom att arbeta med månsten strävar utövare och troende efter att balansera och harmonisera energiflödet inom dessa chakran, vilket främjar en känsla av allmänt välbefinnande, andlig tillväxt och intuitiv klarhet. Det är viktigt att notera att även om många människor tycker att dessa kopplingar är meningsfulla och värdefulla, så är de baserade på esoteriska och andliga övertygelser snarare än vetenskapliga bevis.

Hur rengör och sköter du dina månstenssmycken?

Här är några tips för att ta hand om dina månstenssmycken-

Rengöring: Använd mild tvål och varmt vatten för att rengöra smyckena. Lägg smycket i vatten i några minuter och torka försiktigt av det med en mjuk trasa och borste. För grus och kladd räcker det med rent vatten, men för envisa märken kan du satsa på tvålvatten.

Förvaring: Håll den borta från hårdare ädelstenar som diamanter eller rubin, eftersom den på grund av dess mjukhet är benägen att spricka och repa. Använd en separat låda som är belagd med mjukt och vadderat tyg eller sammetstyg.

Undvik hjärtkemikalier: Undvik ultraljud eller ångtvätt. Avstå från att använda rengöringsmedel fyllda med starka kemikalier som rengöringsmedel eller komma i kontakt med kosmetika som kan innehålla kemikalier som är skadliga för stenen.

  • Den är ganska känslig för temperaturförändringar. Så rädda den från extrem värme och kyla.

  • Det rekommenderas inte att bära månstensringar när du tränar sport eller tränar på gymmet.

  • Du kan bära en månsten varje dag, speciellt om du är andligt benägen till den, fäst vid den eller om du har blivit tillsagd att bära den för astrologiska fördelar. Människor kan bära månstensringar och andra smycken i många år med ordentlig omsorg och uppmärksamhet. Mystiker och våra forntida sa också, att månsten bör laddas av månskenet med jämna mellanrum. Direkta strålar fyller din sten med gudomlig energi.

OBS: Att tvätta den i en flod eller ett vattenfall anses vara det bästa botemedlet för att ta bort negativ energi från din sten. Detta renar all negativ energi och dess rester inuti och fyller på dess helande egenskaper.

Sluta tankar:

Med varje blick kommer du att känna dig mer attraherad av denna magiska sten. Sådana skimmer i en vit sten är sällsynta fenomen och pärlan som lugnar och lugnar din energi är ännu mer sällsynt att hitta. Få de mest attraktiva och finaste smyckena av månsten på Rosec Jewels. Vi garanterar inte bara sten av bästa kvalitet utan också något som du kommer att värna om i många år framöver.

Vanliga frågor:

  1. Vad är Moonstone bra för?

    Månsten är en bra ädelsten för känslomässig stabilitet och stress, hjälper till att stabilisera dina känslor och framkalla självacceptans. Moonstone främjar framgång och lycka i kärleks- och affärsfrågor.

  2. Var finns Moonstone?

    En månsten finns främst i Armenien, Australien, Mexiko, Madagaskar, Myanmar, Indien, Norge, Polen, Sri Lanka och USA. Den mest kommersiella månstenen kommer från Dumbara District, Sri Lanka.

  3. Kan Moonstone gå i vatten?

    Ja det kan det! Månsten är både porös och ömtålig ädelsten, en månsten kan överleva bra i vattnet (under en kort tid).

  4. Hur laddar man Moonstone?

    Det bästa sättet att ladda din månsten är att hålla din sten under månens ljus. Låt den förstärka stenen med all ny och fräsch energi (en fullmånenatt skulle vara bra).

  5. Finns det några negativa effekter av att bära månstenar?

    Nej, tills nu finns det inga negativa biverkningar av att bära månstenar. Ändå råder vi dig att söka råd från en expert genom att noggrant förstå dess egenskaper innan du bär en månsten.

  6. Kan Moonstone användas i förlovningsringar och vigselringar?

    Moonstone är det perfekta och distinkta valet för en förlovningsring eller bröllopsring, på grund av dess eteriska glöd och utstrålning. Moonstones fängslande färgspel gör den till ett idealiskt val för speciella tillfällen.

Rosec Jewels
Tagged: Gemstones