Table of Content

Pärlor har funnits sedan vår mormors tid, eller kanske till och med dessförinnan. Havets eftertraktade pärla har haft sin status som ett föredraget smyckeval i flera år. I den nuvarande modescenen har den ständigt växande efterfrågan på pärlor resulterat i ökad produktion av förfalskningar. Som sagt, det är svårt att hitta skillnaden mellan riktiga och falska pärlor, vilket ofta lockar köpare att köpa de billiga förfalskningarna som har den perfekta formen, lystern och symmetrin. Men tyvärr är riktiga pärlor sällan perfekta sfärer. Ja, du läste rätt. Att lägga händerna på ett halsband av perfekt runda pärlor är tufft. Hur vet man i så fall som köpare hur man identifierar riktiga och falska pärlor? Svaret är lite knepigt och kräver noggrann undersökning. Men innan du belyser det, låt oss bekanta oss med grunderna för pärlor:

För det första, vad är riktiga pärlor?

Som namnet antyder bildas riktiga pärlor i en levande organism, dvs.e, ett ostron eller ett blötdjur, som ett naturligt svar på ett främmande irriterande ämne som en bit mat eller ett fragment av ett skal som tar sig dit. Som ett sätt att skydda sig från det irriterande släpper organismen lager av pärlemor som så småningom resulterar i bildandet av riktiga pärlor. I enklaste termer är riktiga pärlor produkter av naturen som utvecklas fullt ut utan mänsklig inblandning.

Vad är falska pärlor?

What are Fake Pearls?

De falska pärlorna efterliknar den naturliga processen för uppkomsten av äkta pärlor. Det som skiljer dem från sina naturliga motsvarigheter är att de är resultatet av mänskliga ansträngningar. Enkelt uttryckt är det främmande irriterande ämnet inbäddat i den levande organismen, vilket resulterar i att den skapas.

Väsentliga skillnader mellan riktiga och falska pärlor

Vikt:

Den första och främsta skillnaden mellan äkta och falska pärlor är deras vikt. Vanligtvis känns naturliga pärlor tyngre i händerna än förfalskningar. Sammansättningen av kalciumkarbonat gör de äkta pärlorna något tunga; å andra sidan väger pärlorna av glasmaterial lättare än de riktiga. Anledningen är att de konstgjorda materialen som glas eller plast som används i falska pärlor ger dem en obetydlig känsla.

Således är svaret på den ofta ställda frågan "Är riktiga pärlor tunga?" är ett stort JA!

Form:

Shape:

Om du verkligen trodde att pärlor är perfekt runda, här är en uppenbarelse: en rund pärla är en mycket sällsynt syn att bevittna. En riktig pärla är allt annat än perfekt. Eftersom det är en skapelse av naturen, är mindre fläckar och brister en del av dess egenskaper. Om en pärla är perfekt och cylindrisk är det för bra för att vara sant.

Inga två riktiga pärlor ser likadana ut; därför kommer du alltid att se en liten variation i helt naturliga pärlor. Medan förfalskningarna ser exakt likadana ut i storlek, form och symmetri eftersom de är konstgjorda.

Textur:

Håll pärlorna mellan dina övre och nedre tänder för bittestet. Bit försiktigt i dem, om du är bekväm; annars, gnugga dem mot dina tänder. En riktig pärla kommer att ha en grynig känsla tack vare sitt naturliga yttre hölje. Om du är uppmärksam känns det som att sandpapper gnuggas mot din tand när det gäller en äkta pärla. Plast- eller glaspärlorna är å andra sidan nästan släta.Således kan hur en pärla känns göra stor skillnad.

Temperatur:

Om du rör riktiga pärlor mot huden kommer de att kännas svala till en början innan de börjar värmas upp. Förfalskningarna har däremot rumstemperatur i sin omgivning, och de värms snabbt upp.

Se till att utföra detta test på pärlor som du inte har på dig för tillfället eftersom värmen som frigörs av människokroppen kan påverka temperaturen på ädelstenen.

Titta efter små tips runt borrhålen:

Check for little hints around the drill holes:

Grundar du hur man kan se om gamla pärlor är riktiga? Svaret är att undersöka borrhålen. Vanligtvis borrar juvelerare hål i pärlor innan de görs till en tråd eller ett halsband. Om dina pärlföremål har väldefinierade och vassa kanter på borrhålet, finns det en god chans att de är riktiga. Förfalskningarna har å andra sidan rundade eller grova kanter på hålet.

Det är viktigt att förstå att gamla pärlor som bärs väl också har rundade kanter runt borrhålet. Så en person som inte är bekant med dessa detaljer kan dra fel slutsatser. Det rekommenderas att ta pärlföremålen till en expert som förstår deras natur och egenskaper.

Leta efter en tydlig lyster:

Luster är det som gör att en riktig pärla sticker ut från en falsk. Juvelerare definierar lyster som hur ljus reflekteras från en stenbit. Det sägs att om en pärla är verklig kan du se dess reflektion på dess yta. Medan falska pärlor har en grumlig eller matt lyster. Detta är dock inget säkert test för att upptäcka riktiga pärlsmycken från imitationer. Överväg därför två eller flera tester innan du kommer fram till något slutgiltigt beslut.

Till sist kanske många av er undrar om riktiga pärlor är dyra. Äkta pärlor är sällsynta och härliga. De är ganska rimligt prissatta, därför är de ett populärt val inom fina smycken.

Några fler tips:

Some more tips:

Gör det enkla gnidningstestet för att se om dina pärlor är riktiga eller inte. Gnid försiktigt två pärlor mot varandra och observera dem noggrant. Vanligtvis genererar riktiga pärlor lite friktion när de gnuggas på detta sätt. Detta beror på att de, liksom förfalskningarna, inte har ett slätt yttre lager. Det är lämpligt att titta på dina händer efter detta. Du kommer att märka pulveriserad pärlemor efter gnuggningen. Det fina pudret är en indikation på att pärlorna är äkta.

Slutlig dom -

Är det inte lätt att upptäcka äkta kontra falska pärlor? Allt du behöver göra är att hålla en mental notering av ovanstående punkter, och du är redo att gå. Börja med de pärlor som du redan har eller som finns i ditt smyckesfodral. Var då mer uppmärksam när du shoppar pärlor. Fråga smyckesbutiken eller juveleraren om en giltig certifiering för att säkerställa att du endast investerar i riktiga pärlor.

Om juveleraren är ovillig att ge dig bevis på äkthet, försök leta efter pärlbutiker som förser dig med relevanta detaljer.Vi hoppas att du har nytta av bloggen. Kontakta gärna våra smyckeskonsulter om du har några frågor.

Rosec Jewels