Table of Content

A Natural Diamond är en perfekt synonym för sällsynt och omhuldad skönhet. Liksom människors fingeravtryck är varje diamant unik på sitt sätt. Förekomsten av en diamant är ett kombinerat mirakel av tid, plats och förändring. När du köpte diamanter måste du förmodligen ha hört talas om de berömda 4Cs av en diamant. Varje del har en distinkt egenskap som fastställer dess värde. De specifika egenskaperna hos en diamant mäts vidare via dessa fyra nyckelfaktorer: skärning, färg, klarhet och karatvikt.

Nu, när du handlar efter diamanter, har du många frågor om deras kvalitet och originalitet. I ett sådant scenario, hur ska du vara säker på att diamanten du köper är en naturlig och äkta diamant? Gemological Institute of America, eller GIA, utvecklade 4Cs för att skapa ett universellt språk när det kom till den svåra uppgiften att bestämma diamantkvalitet. Det grundades 1931 som en oberoende ideell organisation. GIA är bland de största och mest respekterade instituten inom gemologisk forskning och testning i världen. Nyckeln till att förstå kvaliteten på en riktig diamant och dess värde är att förstå de fyra berömda amplituder som alla diamanter delar, dvs.e, 'Cut', 'Color', 'Clarity' och 'Carat weight'. Det är verkligen nödvändigt att förstå dessa 4Cs i detalj innan du köper en diamant.

4Cs av en diamant

Cut of a Diamond –

Cut of a Diamond

När personer relaterade till forskning, studier eller en diamanthandlare hänvisar till Cut, pratar de om diamantens dimensioner, vinklar och procent. En välslipad diamant blir mer briljant och har mer eld än en diamant som inte är lika bra. Man kan säga att skärningen är den viktigaste aspekten av diamanter. När allt kommer omkring gör elden och briljansen hos en välslipad diamant dem så lockande. Alla siffror och procentsatser kan vara förvirrande, men de är mycket viktiga vid köp.

Den viktigaste siffran du behöver veta är djupprocenten. Diamantens djup är måttet från botten, eller kuletten, av diamanten till toppen. Djupprocenten talar om hur djup diamanten är i förhållande till dess längd och bredd. En diamant med en lägre djupprocent kommer vanligtvis att vara mer briljant och se större ut för ögat. Om du köper en rund diamant, försök hitta något i 58:an.5–62.5 % intervall. Nästa siffra som folk ser är tabellprocenten. Ett bord som är för stort eller för litet reflekterar inte ljuset så bra som det borde. För en rund diamant bör man hålla sig i intervallet 54-59%. Vissa diamanter, som en prinsessa eller Asscher-skärning, är avsedda att vara fyrkantiga. En kuddskärning är mer flexibel. Vissa gillar att de är fyrkantiga, och vissa gillar att de är lite rektangulära.

Diamanten går också igenom följande process för mätningar:

  • Ljusstyrka mäts av inre och yttre vitt ljus som har reflekterats från en diamant.

  • Eld: Den mäter mängden vitt ljus som sprids i alla regnbågens färger.

  • Scintillation: Det beror på mängden gnistra som diamanten producerar, ljusmönstret och även de mörka områdena i diamanten som orsakas av reflektionen.

Färg på en diamant –

Color of a Diamond

Diamantfärg är en viktig egenskap som kan påverka en diamants skönhet. Värdet på en diamant beror på dess frånvaro av färg. GIA-färgklasserna sträcker sig från D, även känd som färglösa diamanter, till Z, som faller under kategorin ljusgul eller brun. Diamanterna som faller under kategorin D till F är de mest sällsynta och högsta kvalitet, med en kristallig look; grad D är den färglösa, och de andra två är kända som nästan färglösa diamanter.

Värdet på en diamant bestämmer betyget; de färglösa kommer att rankas i topp när det gäller dyra och sällsynta fynd. Experter säger också att diamanterna faller under kategorin att vara lätt färgade; ju större diamant, desto mer är färgen synlig.

Klarheten hos en diamant –

Clarity of a Diamond

Det finns fem grupper i klarhetsgraderingen för en diamant. De heter FL-grupp, VVS-grupp, VS-grupp, SI-grupp, och den sista är I-gruppen. 'FL'-gruppen är känd som den bästa och tydligaste gruppen av dem alla, och sedan samlas alla fyra som givet. I gruppen 'FL' finns två betyg: FL och IF. ’VVS’ har också två kvaliteter: VVS1 och VVS2. VS1 och VS2 är de två klasserna i VS-gruppen. SI1 och SI2 och I1, I2 och I3 är betygen för SI- och I-grupperna. Innan vi lär oss om en diamants klarhet i detalj, låt oss lära oss innebörden av grupperna som vi har nämnt tidigare.

FL är också känt som felfri. VVS är en mycket mycket liten inkludering som inte märks; VS är en mycket liten inkludering. SI är för Slight Inclusion, där du lätt får reda på inkluderingen, och sedan kommer I, som står för Heavy eller Obvious Inclusion. Tre villkor är avgörande för betygen: rätt belysning, en 10X ögonlupp och ett expertöga. Det finns två typer av brister man kan stöta på när man undersöker diamanten: ett inre fel, som i en inneslutning, och ett yttre fel, som i en fläck. Värdet på en diamant beror på mängden inkludering som lagts till den.

Karatvikt av en diamant –

Carat Weight of a Diamond

Vikten på diamanten mäts inte i gram, kilogram eller pund. Den vägs i karat och öre. Vi bör känna till måttet när vi köper diamanter. Ett gram är lika med fem karat, och en karat är lika med hundra cent. För att hjälpa dig mer exakt, 0.30 ct är lika med 4,30 mm (ca.). De tre viktigaste sakerna att veta om karat är:

  • Lägg märke till snittet.

  • "Köp blyg" för att spara pengar.

  • Ju mer utarbetad form, desto dyrare diamant.

Var självsäker

Be Confident

Det femte och viktigaste C:et är självförtroende. Om du är villig att köpa diamanter, handla alltid smart, förbise inte certifieringen och investera dina pengar på rätt plats. Köp bara en riktig diamantbit och handla den från en pålitlig butik som ger dig ett äkthetsintyg. Detta hjälper dig alltid att göra ett välgrundat val som bäst passar dina behov. När du väl vet att juveleraren är auktoriserad och kvalificerad att göra en exakt motivering baserad på egenskaperna hos din diamant, känner du dig säker på ditt beslut. Vi önskar dig ett lyckligt köp!

Rosec Jewels